Connect with us

Fotografi

5 sjellje që do t’ju bëjnë fotograf profesionist!

Published

on

Artikullin e sotëm më tepër se teknikë do ti quaja sjellje të mirëfillta që ndihmojnë për t’u bërë fotograf profesionist…Sepse në fotografi nuk mjafton të dish vetëm rregullat dhe ti zbatosh një për një por ndonjëherë  ose shpeshherë ndihmon dhe morali dhe sjellja me të cilët bëhet puna e fotografit.

1. Ju e njihni aparatin tuaj fotografik më mirë se kushdo tjetër

Ju duhet të jeni të sigurtë me aparatin tuaj fotografik, duhet të dini ta përdorni atë me sy mbyllur. Nëse nuk jeni në gjendje, atëherë praktikohuni si fotograf, ju duhet të dini çdo aspekt të apartit tuaj për të marrë më të mirën nga ai. Duhet ti dini Limitet dhe Aftësitë, në çfarë rastesh mund t’ju ndihmojë ai juve dhe në cilat duhet ta ndihmoni ju aparatin për të shkrepur fotografi në mënyrën që dëshironi. 

Pra duke e njohur më mirë aparatin tuaj, ju do të jeni të aftë të përballoni çdo situatë dhe të dilni faqebardhë me foto speciale dhe të arrira.

Fotografët e mirë, lexojnë me kujdes manualin e aparatit edhe pse kjo gjë anashkalohet nga shumë nga ata që duan të fillojnë si  fotografë. Mund të jetë një gjë e lodhshme por me kohën do ta kuptoni se do të jeni një hap më para për t’u bërë profesionistë të vërtetë.

2. Duhet të përshtateni

Nëse mendoni se fotografia bëhet vetëm duke ndjekur rregulla të mirfillta, gaboheni pak, pasi rregullat dhe teknikat e fotografimit që mësoni mund t’ju japin një dorë ta arrini më shpejt profesionin por nuk duhet anashkaluar përshtatja.

Ju duhet të përshtateni në çdo situatë, ndonjëherë edhe duke thyer rregulla që keni mësuar duke lexuar manuale mbi vlerat që përdoren zakonisht për një fotografi në natyrë apo në studio…

Eksperienca do t’ju bëjë të përshtateni në situata të ndryshme. Duke u përshtatur do të mësoni edhe teknika të reja dhe do të mësoni që mund të bëni foto të bukura edhe jashtë rregullave…por mbi të gjitha do të mësoni të menaxhoni çdo situatë që do t’ju dalë përpara ndoshta kur drita nuk është e duhur, ndoshta kur koha do të jetë jo dhe aq e favorshme për të fotografuar do të mësoni si t’ia dilni mbanë.

3. Vlerësoni kohën

Koha juaj që fotografoni por edhe koha e atyre që përfshihen në fotografimet tuaj(çifti p.sh) kanë një kohë në dispozicion dhe në bazë të saj duhet të rregulloheni edhe ju. Gjithashtu edhe koha juaj duhet të jetë e organizuar. Pra nëse keni kohë mjaftueshëm në dispozicion, mund të eksperimentoni teknika të reja për të bërë foto edhe më të arrira. Nga ana tjetër nëse koha në dispozicion është e pakët, duhet ta përdorni atë në mënyrën e duhur për të arrirë të bëni fotot që ju duhen(të paktën kryesoret) dhe pastaj në varësi të kohës që ju mbetet mund të organizoheni për diçka ndryshe.

Pra koha duhet vlerësuar në bazë të rrethanave ku ndodheni dhe në projektet që keni ndër mënd të realizoni!

4.Tregoni profesionalitetin tuaj!

Në çdo art krijimi, qoftë shkrimtarì, muzikë ose fotografi, ka ditë kur nuk ju vjen frymëzimi. Një profesionist duhet të mendojë edhe për këto raste. Edhe kur nuk i vijnë idetë “gjeniale” duhet të ketë rezervë ide që do ta nxirrnin faqebardhë nga situata.

Pra mos u shpërqëndroni për asnjë rast dhe fokusohuni në atë çka po realizoni dhe ndoshta duke përdorur idetë e “planit B” do t’ju vijnë në mendje “idetë gjeniale”.

5. Bashkëpunoni

Kushdo në fotografi, ka nevojë për dikë që ti japë një dorë. Fotografët e mëdhenj punojnë rregullisht me fotografë të tjerë, kolegë, asistentë dhe nxënës që duan të mësojnë zanatin.

Fotografia po ndryshon me ritme të shpejta dhe vetëm ata që i qëndrojnë hapit të kohës, ia dalin mbanë. Më e mira nga ato të përmendura është bashkëpunimi midis nxënësit dhe profesionistit…Profesionisti do ti mësojë të fshehtat e zanatit por edhe ai vetë do të mësojë nga nxënësi trendet e ndryshme që ka rinia për fotografinë në këtë mënyrë do të ketë fryte për të dyja palët.

Duke punuar me njerëz të ndryshëm, qofshin këta kolegë, asistentë apo nxënës, të dyja palët do të mësojnë gjëra të reja dhe do ti përshtaten më shpejt dhe më mirë ndryshimeve dhe progresit të fotografisë në kohë. Gjithashtu edhe të teknikave të ndryshme që përdoren ose eksperimentohen.

Në biznesin e sotëm, asnjeri nuk është një ishull dhe bota nuk rrotullohet përqark asnjërit…Ata që ju i ndihmoni sot, mund të jenë ata që do t’ju japin një dorë nesër.

Pra mos harroni bashkëpunimi i mirëfilltë mbi të gjitha…

 

biznesi

9 gjëra që fotografi juaj nuk do tju thotë kurrë por që do të dëshironte ti dinit!

Published

on

By

aparat_koha_e_shkrepjes_ecaty_com
 • 9        Le ti vëmë gjërat në vijë që në fillim!

Nëse më zgjidhni si fotograf apo kameraman për eventin tuaj, nënkuptohet që më keni zgjedhur sepse ju pëlqen puna që bëj. Më konkretisht të përqëndrohemi te fotografi!.

Kur ju kërkoni të menaxhoni mënyrën se si duhet të bëhen fotografitë, kur më thoni si tju vë në pozë për tju fotografuar apo kërkoni herë pas here të shihni se si doli kjo foto apo kjo tjetra…më hiqni entuziazmin dhe dëshirën për të shprehur artin tim, por mbi të gjitha nuk keni besim tek unë, tek puna ime.

Të gjitha ato foto që mund të keni parë janë frut i një pune artistike të menduar dhe te munduar(më falni për gati përseritjen e tingullit), dhe janë bërë pa asnjë menaxhim nga kush nuk po e bën si punë.

Unë e di që  fotografinë e dëshironi të bukur, pa gabime, plot buzëqeshje, jo të shtirur, plot romanticitet, plot thjeshtesi, dhe të jetë si një kopertinë reviste…e di që i doni të gjitha këto por të njëjtat gjera dëshiroj dhe unë për atë fotografi që po mundohem të shkrep.

Prandaj hiqni dorë nga këshillat që mund të jepni për diçka që nuk dini ta bëni mirë dhe përqëndrohuni të bëni mirë, buzëqeshjet, mos rrini të shtirur, krijoni ju romancën, rrini thjeshtë dhe të jeni të sigurtë që ajo fotografi që do të shkrepet do të jetë fotografia më e bukur që do të keni parë ndonjëherë dhe do ta dëshironit si nje kopertinë reviste!!!

…sepse mbi të gjitha ishit JU : në një ditë të rëndësishme, ishit të thjeshtë, ishit vetvetja dhe mbi të gjitha do ju mbetet gjatë në kujtime sepse ka dalë bukur…dhe e dini pse?!!!

…sepse gjithsecili bëri atë çka di të bëjë më mirë në kohën e kërkuar!

Pra në ditën më të bukur të jetës suaj, kërkoni të krijoni atmosferën për të tjerat mendon fotografi!

 

 • 8  Ka çifte që kanë edhe fëmijë dhe i bërtasin gjithmonë atyre për të mos bërë figurë të keqe para fotografit!
  • Lerini fëmijët të luajnë paksa dhe mos i nervozoni, të gjithë fëmijët bëjnë kështu, prandaj lejojini të dëfrehen në mënyrë që kur të vijë momenti i duhur dalin bukur edhe për foto. Duke e risjelle edhe njëherë pikën 9, lerini vend natyrshmërisë, silluni natyrshëm dhe gjithçka do të dalë më bukur!

 

 • 7 Në revista apo tv do të keni parë shumë çifte të tjera që ndoshta ju ka pëlqyer pozimi i tyre dhe do të kishit dëshirë të kishit dhe ju foto po aq të bukura…
  • Dëgjojini pra këshillat që ju jep fotografi juaj sepse ai bazohet mbi të tashmen, bazohet mbi ju dhe mundohet të krijojë pozën që ju shkon më shumë ju.
  • Mos kërkoni të bëni një kopje të asaj që mund të keni parë por mundohuni të pozoni sa më bukur duke ndjekur këshillat e larpërmendura, për tu bëre JU si shembull!

 

 • 6 Prindi: Një faktor i rëndësishëm është dhe bashkëpunimi i familjes së dhëndrit apo nuses me tipin e qëndrimit që kanë gjatë eventit. Nëse babai do të rrijë i qeshur, kjo gjë do të pasqyrohet te mamaja, edhe te vëllezërit e motrat gjithashtu. Pra dhe atmosfera e përgjithshme ka të bëjë shumë në krijimin dhe realizimin e një kujtimi sa më të bukur! 

 

 • 5  E di që fotografitë janë shumë të rëndësishme për ty….edhe për mua(fotografin) janë!
  • Për ty janë të rëndësishme se dëshiron të kujtosh sa më bukur eventin dhe këtë moment historik të jetës
  • Për mua si fotograf, janë të rëndësishme, sepse tregon si punoj, tregojn stilin dhe vlerat e punës që bëj!

 

 • 4 Përpunimi – një proces i rëndësishëm
  • Shumë pak e dinë, shumë pak e besojnë, se puna më e madhe e fotografit(dhe e kameramanit-montazhierit)  është pas kuintave. Pasi duhet të rishikoje me vëmendje të gjithë materialin e mbledhur, duhet ta përpunoje, të shohë një për një çdo element të eventit…dhe ta dini se ashtu si dhe për ju dhe fotografit i vjen keq kur dikush ka dalë ngrysur, pa buzëqeshje dhe ndoshta pas eventin i thuhet fotografit ta rregullojë duke e modifikuar me ndonjë foto tjetër me programe të ndryshme etj…e pra ju them se mënyra më e mirë është  që ata fytyra të ngrysura do të ishte mirë të ishin rregulluar vetë para shkrepjes(si p.sh përfshirje në atmosferën e eventit) Prandaj ndoshta fotografi ndonjëherë ju bezdis duke ju thënë: “pak buzëqeshje”

 

 • 3  Para çdo foto të gjithë bëhen nervoz
  • Shpeshherë për të mos thënë gjithmonë, përpara shkrepjes deri 1 sekond përpara, të gjithë janë të qëshur, bën shkrepjen dhe shikon që foto del si të shtangur. Po rrini o popull i qetë se fotografi po bëni. 🙂 Jini sa më të thjeshtë  kur do të bëni foto mos u pezmatoni. sepse fotografi pastaj do jua bëjë si fëmijët do ju thotë GA(shkrepje)dhe pastaj do mbarojë fjalën me TI ose internacionalçe CHEE(SHOOT) SE

 

 • 2 çmimi – më thyeni ndjenjat kur luani me çmimin tim.
  • Më rastis shumë herë që vendoset në diskutim çmimi që aplikoj.
   • Pse i ke çmimet kaq të larta, çfarë do bësh që kërkon aq. ose ose me keq akoma kur të thonë mirë dhe pastaj të thonë: të jap një pjësë dhe tjetrën si dihet?!
   • Mua nuk më pëlqen që ti “rrjep”(ta themi popullorshe) klientët dhe çmimet mundohem ti mbaj në barazpeshë me atë që ofroj. Nëse po kërkoj shumë do të thotë që po mundohemm shumë për të krijuar diçka të bukur.
   • Qëllon shpesh të dëgjoj, “pse çfarë do bësh, vetëm shkrepje do bësh”  thjesht për informacion…shkrepjet përmbajnë të paktën këto gjëra brenda: koha gjatë eventit, koha e përpunimit, studimi(nëse ndonjëri e bën sot për nesër këtë zanat ta thotë),spostimi,materialet e perpunimit, materialet e punës(aparati,lentet etj), studio, + shpenzime të tjera që spo listoj se shkon shumë gjatë
   • Ky zanat si çdo zanat tjeter ka nga ata që paguhen pak dhe nga ata diçka më shumë(Zgjedhja është e lirë)

 

 • 1 Unë jam një njeri që më pëlqen të krijoj stilin tim dhe vë në punë çdo strument që mund të më nevojitet!
  • Pra nëse më sheh që vij 5 min më vonë për klipin, mund të kem humbur çelsat, telefonin ose këpuçën e majtë, nuk po gjej aparatin edhe pse e kam në qafë, ndoshta materialet që duhet tju jap jua dorëzoj një javë më vonë se parashikimi…por të më besosh se kam qenë duke punuar për diçka të bukur dhe meqë ra fjala duke të dorëzuar materialin, do ta shohësh, do ta rishohësh.
  • Do të thuash …………
  • Ato pikat, çfarëdo fjalësh të mbajnë brenda nëse janë të mirëfillta dhe të bazuara si në të mirë dhe në të keq është mirë të thuhen…sepse në të keq mund të gjehet një zgjidhje…dhe në të mirë, është një vlerësim i denjë për punën e bërë….

Besoj se çdo fotograf mund të gjejë një pjesë jete në këto vargje, gjithashtu edhe çiftet që kanë prenoturar shërbime nga to.

Prandaj për një mbarëvajtje pune të dyanshme, këshilla është të jemi sa më të mirëkuptuar dhe sa më përgjegjës.

 

Continue Reading

Artikuj Sociale

dji osmo – përsosshmëria në realizmin e videoklipeve mbërriti!

Published

on

By

dji_osmo_ecaty_com_filmime_dasmash_kameraman_fotograf_tirana_albania

çdo kameraman do ta dëshironte, çdo klient i kameramanit do ta dëshironte përdorimin e kësaj teknologjie, kur ajo që realizohet me të nuk ka krahasime sepse është thjesht përsosshmëria e teknologjisë e vënë në dispozicion të kameramanit për të realizuar klipe të shkëlqyera.

dji-osmo_ecaty_comE pra bëhet fjalë për prodhimin më të fundit të kompanisë DJI që është e famshme për prodhimin e dronëve më me emër dhe profesional në rang botëror. Pasi i dha mundësinë të apasionuarve pas filmimeve dhe fotografive të shpalosnin talentin e tyre nga ajri me prespektiva të papara më parë, tani i jep mundësinë atyre të sperimentojnë një prespektivë tjetër, atë MAKRO pra prespektivën e afërt me objektin.

Bëhet fjalë për produktin DJI OSMO i cili është një “pult” le të themi për të komanduar me kontakt direkt një kamer të motorizuar që eliminon të gjitha dridhjet apo lëvizjet që do të përcilleshin tek një kamër e zakonshme e mbajtur në dorë.

Le të marrim shembullin e dasmave në Shqipëri. Tani mund të kenë një prespektivë më tepër për ti shtuar videoklipit, ndoshta atë më të rëndësishmen, prespektivën që sheh dhe çifti(ose edhe që nuk sheh) por që kameramani mund ta shohë për ta dhe ti prezantojë në një realizim të stabilizuar që të lë mbresa dhe të lejon të krijosh momente suspancë.

Detajet teknike janë me të vërtetë të klasit të parë dhe ju  mundësojnë filmeme UHD 4K deri në 30 fps ose FULL HD me 120 fps per slow motion me cilësi.

Kjo pajisje mund të komandohet me komandat në Trup të pajisjes ose duke përdorur kombinimin me smartphonin tuaj të komunikojë nëpërmjet një app-licacioni zyrtar  që instalohet ne smartphone-in tuaj duke rregulluar çdo detaj të kamerës gjithashtu edhe duke e përdorur si monitor gjatë xhirimeve.

Kjo pajisje del në treg sot me 15 tetor 2015 dhe çmimi në faqen zyrtare shënon 749 Euro.

Nëse argumentet më lart nuk ju bindën për çmimin që ka atëherë shtojmë që ka disa opsione shtesë që ju bën të mundur të bëni selfie perfekte, panorama automatike me një të shtypur butoni, apo edhe time lapse apo slow motion në të njëjtën mënyrë.

Kjo pajisje pritet të  bëhet tendenca e re e videoklipeve dhe gjithashtu do ti shtojë vlerë klipeve të dasmave që do të realizohen me të

Prandaj i themi çifteve që kanë ndër mend të planifikojnë dasmën e tyre mos të tremben aspak sepse do të kenë kujtime të realizuar bukur me këtë pajisje prandaj prejeni datën pa merak 🙂

Ndërsa  çifteve të sapomartuar, ju iku ky shans i shkëlqyer, por mos u dëshpëroni…mund të bëni klipe edhe për përvjetor!!!

 

Continue Reading

Evente

Pse është fotografimi me hapjen e diafragmës, mënyra më e mirë për fotografi dasmash?

Published

on

By

aperture_priority_hapja_e_diafragmes_teknika_fotografimi_ecaty_com

“Profesionistët e vërtetë shkrepin manualisht.” (jo gjithmonë…ose më mirë jo komplet manual)

Nëse dëshironi të bëheni fotografë profesionistë mënyra më e mirë është të mësoni dhe praktikoni. Shumë forume apo website që flasin mbi fotografinë do tju tregojnë artikuj që përmbajnë rregullat kryesore dhe kjo do të thotë se në shumë website do të gjeni pak a shumë të njëjtat mësime mbi fotografinë.

Nëse ju ndiqni vetëm këto rregulla fotografie do të bëni vetëm atë që bëjnë të gjithë.

Fotografët profesionistë janë ata që midis rregullave kryesore dhe eksperimentimit zgjedhin të dyja dhe i kombinojnë me njëra tjetrën duke nxjerrë në pah krijime të reja që janë frut i një eksperience në “fushë” i teknikave kryesore të modifikuara sipas nevojës së fotografit për një fotografi më të arrirë.

Për të qenë profesional në disa raste nuk nevojitet gjithmonë mënyra manuale por ndonjëherë është më e nevojshme edhe ndonjë mënyrë gjysëm-manuale. Siç është konkretisht edhe “hapja e diafragmës(aperture priority). Mënyra manuale mund të jetë e përshtatshme për shumicën e situatave por hapja e diafragmës mund të jetë zgjedhja më e mirë për të fotografuar dasma.

 

Shpejtësia Automatike dhe kontrolli i mënyrës manuale.

Hapja e diafragmës është mënyra më e mirë për të kapur foto natyrale. Eventi i dasmës lëviz shpejt, ndryshimet e dritës janë të shpejta në vende të ndryshme të eventit dhe ajo që mund t’ju shpëtojë kohë dhe në të njëjtën kohë nuk kompromenton aspak fotografinë tuaj(përkundrazi ju shpëton në shumë raste)

Arsye pse unë preferoj “hapjen e diafragmës(aperture priority)

Në vijim keni të listuara disa arsye pse unë personalisht preferoj hapjen e diafragmës kundrejt mënyrës komplet manuale në realizimin e fotografive të një martese:

1. Shpeshherë nuk keni kohën të përdorni dy apo më shumë rregullime të ndryshme në një moment të përcaktuar.

aperture_priority_hapja_e_diafragmes_teknika_fotografimi_ecaty_comNëse ju jeni duke fotografuar në një dasëm dhe jeni duke fotografuar në oborrin e restorantit afer luleve që janë vendosur përqark dhe pastaj kaloni menjëherë poshtë një tende për një dolli të çiftin ju ndryshojnë shumë detajet e dritës dhe nëse do të përdorni mënyrën manuale, nuk do të arrini të kapni ndonjë moment kyç ose do ti thoni çiftit të presë, duke prishur në këtë mënyrë ecurinë natyrale të ngjarjes. Me mënyrën e hapjes së diafragmës nuk do ti keni këto probleme dhe do ta ndiqni këtë aksion më qetë dhe me rezultate më profesionale.

2. Me hapjen e diafragmës ndryshoni pamjen e imazhit të inkuadruar.

Me këtë mënyrë keni mundësi të ndyshoni prapaskenën e imazhit tuaj(Depth of field). Një hapje diafragme f/2.8 do ti japi fotos suaj një efekt avullosje ose nëse dëshironi të keni më tepër detaje në foto mjafton ta ngreni këtë vlerë duke kthjelluar të gjithë imazhin.

Ky artikull vazhdon edhe me 4 pika të tjera për ta lexuar artikullin të plotë mjafton ta shpërndani në rrjetet sociale të treguara në vijim dhe menjëherë do ju hapet artikulli i plotë!

[sociallocker]

3. Aparatet moderne dixhitale vlerësojnë shumë mirë dritën e ambjentit(në të shumtën e rasteve)

Aparatet moderne arrijnë në 95% të rasteve të kapin të ekpsozim të duhur të imazhit. Janë pak rastet kur duhet të bëni ndonjë modifikim të vogël. Dasmat kanë shumë punë dhe shumë detaje, dhe kur teknologjia mund t’ju japë një dorë, përse jo?!

4. Mund të përqëndroheni te kompozimi i imazhit dhe jo te teknika.

aperture_priority_hapja_e_diafragmes_teknika_fotografimi_ecaty_comSa më pak të shqetësoheni për teknikën aq më shumë kohë do të keni kohë për të menduar për kompozimin e imazhit(si, ku, kur) dhe nëse aparati ju jep një dorë me zgjedhjet teknike të shkrepjes, ju përfitoni nga rasti për të menduar se si do të ishte bukur të shkrepej ajo foto që po bëheni gati të shkrepni.

5. Detajet lëvizin shpejt në dasëm, dhe si profesionist duhet ti kapësh të gjitha.

aperture_priority_hapja_e_diafragmes_teknika_fotografimi_ecaty_comUnë nuk jam fans i stilit të përsëritjes të skenës me lëvizjet e zakonshme që i bëhen çiftit. Për një arsye të thjeshtë që çifti do ta kujtojë gjithmonë si diçka fallso. Eshtë më bukur diçka spontane, në këtë mënyrë çifti do ta kujtojë më me kënaqësi dhe fotot e dasmës do të jenë ndryshe nga një dasëm në tjetër. Kështu, që unë personalisht e marr një dasëm si një sfidë me veten për të krijuar diçka unike që nuk ngjason me të tjerat dhe për këtë mënyra e hapjes së diafragmës është zgjedhja më e duhur sepse është gjithmonë gati dhe ju mund të kapni momentin në çdo vend që të spostoheni dhe të jeni të sigurt që do ta kapni profesionalisht.

6.Hapja e diafragmës është zgjedhja perfekte për ekspozime të gjata dhe me pak dritë.

Ju ka ndodhur ndonjëherë kur ndodheni në një vend të bukur me pak fare dritë që po të përdorni blicin mund t’ju limitojë skenën, në këtë rast kjo mënyrë do t’ju ndihmojë të fotografoni të gjithë skenën edhe duke pasur fare pak dritë në dispozicion.

…e pra këto ishin këshillat për këtë artikull.

Sot për sot teknologjia është përhapur shumë dhe shumë mësime mbi fotografinë ju tregojnë se mund të bëni fare lehtë këtë foto apo atë tjetrën por në të vërtetë nuk është ashtu. Nëse foto profesionale për ju mund të thotë se mund të bëni me smartphonin tuaj apo edhe me aparatin profesional që keni blerë ndoshta 5000-6000 euro gaboheni pak :P.  Fotot profesionale mund ti bëni edhe me të dyja këto opsione(edhe se për të parën është pak them pak…si shumë e vështirë) por me punë, mund’ dhe eksperiencë mund t’ia dilni mbanë…kështu që ju sugjeroj të bëni sa më shumë eksperiencë dhe një ditë do të mund të bëheni profesionistë të vërtetë….

…këtu mbërritëm në fund të këtij artikulli…dhe smë mbetet gjë tjetër veç t’ju them mirulexofshim në artikullin tjetër dhe….Shkrepje të bukura!

 

 [/sociallocker]

Continue Reading

Trending