3 rregulla që fotografët profesionistë përdorin në shkrepjet e tyre!

professional_photographers_Back_button_focus butoni_AF ecaty_com

Ajo që i dallon fotografët profesionistë nga fotografët amatorë është dituria dhe eksperienca që përvetësojnë me kalimin e kohës. Një fotograf fillestar do ta përdorte një DSLR me të gjitha rregullimet në automatikë kështu që do të ishte aparati ai që do të bënte të gjitha përmirësimet e skenës dhe rrjedhimisht dhe të fotografisë që do të shkrepej.

Në këtë artikull do lë mësoni 3 rregulla që përdorin fotografë profesionistë për të fotografuar. Pra janë disa rregulla që fotografët me eksperiencë kanë zbuluar gjatë përdorimit të aparateve dhë i përdorin për të bërë foto gjithnjë e më të bukura.

  • Rregulli 1

– Mos kini frikë të prisni fotografinë e shkrepur

professional_photographers_Crop_photos ecaty_com

Ky është një sekret që shumë profesionistë preferojnë ta mbajnë për vete. Shumë fotografë sportivë përdorin prerjen e fotografisë për ta bërë fotografinë të përshtatshme për syrin e publikut.

Ata shkrepin pak më gjërë se ajo që duhet për një foto normale dhe mundohen ta mbajnë subjektin në qendër të kuadratit kështu që ka një shans më tepër që edhe duke prerë te kenë një foto ashtu si do të kishin dëshiruar po të kishin pasur kohë me subjektin(pra nëse subjekti do të pozonte). 

Gjithashtu në këto tip shkrepjesh është mirë që të përdoret AF qëndror dhe të mos zgjidhni pika fokusi që janë më në periferi të zonës së fokusit. Zona qëndrore ju jep fokusin më të detajuar dhe i përgjigjet më shpejt sensorit të kamerës.

 

  • Rregulli 2

– Përdorni butonin e dedikuar për të ngrirë fokusin.

professional_photographers_Back_button_focus butoni_AF ecaty_com

Shumë prej jush ndoshta përdorin për të fokusuar lenten, butonin e shkrepjes(gjysëm shtypur). Disa aparata ofrojnë një alternativë kundrejt kësaj mënyre. Profesionistët përdorin shpesh butonin AF.

Meqenëse ky buton ndodhet zakonist nga krahu mbrapa i aparatit, kjo teknikë quhet “Fokusi i butonit prapa”

Një e mirë e këtij butoni është se nuk duhet të shqetësoheni sa e shtypni dhe nuk do të shkrepni foto pa dashje.
Ju ndihmon gjithashtu nëse duhet të fotografoni subjekte në lëvizje sepse ky buton ju mundëson të mbani të qartë pamjen pa ju bllokuar rregullimet e ekspozimit derisa ju shtypni butonin e shkrepjes.

Butoni AF ju vjen në ndihmë nëse doni të fotografoni subjekte si pemë, lule që luajnë nga era.
Ju mund të ngrini fokusin dhe pastaj kur keni rregulluar gjithçka(ekspozimin,pozicionimin etj), mund të shkrepni një foto të shkëlqyer. Duke ngrirë fokusin i jepni mundësi sensorit të bëjë më mirë punën e tij, sepse nuk i duhet të fokusojë çdo sekondë pamjen që keni zgjedhur.

 

  • Rregulli 3

– përdorni hapjen e diafragmës f/8

professional_photographers_f8 ecaty_com

Si hapje diafragme f/8 është një zgjedhje e shkëlqyer për shumë raste. Mund të quhet si zgjedhja më e mirë për një lente një hapje e tillë  sepse është një zgjedhje kompromisi midis imazhit të detajuar dhe atij që përqëndrohet vetëm te subjekti(depth of field).

Ky zgjedhje për një diafragmë me hapje f/8 është e përshtatshme për çdo shkrepje që dëshironi të realizoni. Me këtë hapje dhe mënyrën e ekspozimit në “program” ju jeni gati për çdo shkrepje. Vetëm sigurohun që shpejtësia e shkrepjes të ketë ndjeshmërinë e nevojshmë për shkrepje me dorë, përndryshe e vendosni automatike.

Nuk ka zgjedhje më të mirë për të qenë gati për aksion në çdo moment.


Nëse keni ndër mend të zgjidhni fotografin apo kameramanin për dasmën tuaj mund të merrni parasysh disa sugjerime nga studio_ristyle duke klikuar këtu

 

 

Lini një Përgjigje