Pas “Tomka dhe shoket e tij” Tani edhe “perralle nga e kaluara” drejt restaurimit

gjino perralle nga e kaluara

gjino perralle nga e kaluara

tomka dhe shoket e tij restaurohet
tomka dhe shoket e tij restaurohet

Pas restaurimit te filmit “Nentori i dyte” dhe me pas i filmit “Tomka dhe shoket e tij”, qe u restaurua ne prill te vitit 2014 tani i vjen rradha edhe nje filmi tjeter po aq te rendesishem te kinemase shqiptare. Behet fjale per filmin “Perralle nga e kaluara” apo “14 vjeç dhenderr” me Gjinon dhe marigone. Restaurimi behet per shkak se filmit po i humbasin ngjyrat dhe po restaurohet qe te mbese me teper ne trashegimine kulturore shqiptare.

Keto filma te vjeter artistik te kinemase shqiptare edhe pse nuk mund te kene ndoshta teknologjine e avancuar ne krijimin e tyre por mbartin nje kulture te rendesishme te popullit Shqiptar.

“Përrallë nga e kaluara” Anagnosti, 1987 është padyshim një nga filmat ikonë të kinematografisë shqiptare si dhe një paraqitje, jo vetëm e artit kinematografik shqiptar por edhe e traditës, letërsisë, zakoneve, kostumografisë dhe muzikologjisë shqiptare.

Restaurimi do te behet nga nje kompani hungareze te specializuar ne restaurimin  e filmave. Kompania qe do ta restauroje quhet “Hungarian Filmlab” dhe do ta dorezojne filmin me resolucion 2K dhe qe me vone nga versioni dixhital mund te trasferohet edhe ne 35mm film por jo per momentin pasi ka nje kosto te larte.

E mirepresim restaurimin e filmave artistike Shqiptar sepse mbartin me vete kulturen, zakonet, miresjelljen, historine dhe nostalgjine e popullit te bukur dhe plot vlera Shqiptar.

Lini një Përgjigje