dita-e-veres-elbasan-ecaty_com

“Dita e Verës”: 14 Marsi njihet si “Dita e Verës”. Ajo tashmë është shëndërruar në një festë kombëtare. Festë e ripërtëritjes së gjithësisë, e gjallërimit të natyrës, e vazhdimësisë së jetës, dhe që festohet qysh në kohët e hershme në qytetin e Elbasanit, ndërsa sot festohet në të gjithë Shqipërinë. Dita e Verës ka prirjen e të qenurit një festë masive me ritualet dhe karakteristikat e veta, me lojrat e spikatura, festime bashkë me familjen, dekori unik ku dominojnë lulet, por gjithashtu edhe ëmbëlsira si “ballakumet”, e cila është edhe ëmbëlsira karakteristike e kësaj dite. Edhe pse është kthyer në feste kombëtare, Dita e Veres mbetet një festë e lashtë e Elbasanit, ku mblidhen për të festuar njerëz nga e gjithë Shqipëria.

Ja si festohej dita e verës në vitin 1979 (video nga aktorët shqiptarë) fb dhe Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=nM8RETOrpMs

 

Ja edhe si festohet sot ne Elbasan!

dita_e_veres_elbasan_2015_alket_islami_ecaty_com
dita e veres 2015 (foto Alket Islami)

Lini një Përgjigje